#iesdoarsadonez 

O campanie Donorium pentru donare de sânge în mod organizat

Pentru a susține continuitatea donării de sânge în contextul coronavirus, Donorium a lansat #iesdoarsadonez, o campanie de conștientizare a nevoii de donare de sânge în mod organizat. Campania își propune să atragă atenția asupra nevoii de sânge pentru pacienții din spitale, amintind în același timp donatorilor să respecte recomandările autorităților de a păstra distanța socială și regulile de protecție.

Pe scurt, despre #iesdoarsadonez

  • Este o campanie care recomandă oamenilor să meargă să doneze sânge în mod organizat, prin programare la centrele de transfuzie, astfel încât să se evite formarea de grupuri mari de donatori la anumite ore ale zilei.
  • Încurajează donatorii să rămână în siguranță, să respecte recomandările autorităților și să iasă din casă doar pentru a acorda un strop de ajutor celor care au mare nevoie de el. 
  • Încurajează utilizarea aplicației Donorium ca fiind un canal simplu și rapid unde donatorii se pot programa în 7 orașe din România: Arad, Bacău, București, Constanța, Ploiești, Sibiu și Timișoara.

Viața pacienților care depind de transfuzie este în pericol în special din cauza resurselor insuficiente de masă trombocitară. Acum este nevoie mai mult ca oricând de donatori care au mai donat cel puțin o data în ultimele 6 luni. Doar de la aceștia se poate extrage masă trombocitară, care este foarte deficitară în această perioadă.

Pentru ca toți donatorii să fie în siguranță, este important ca aceștia să ia măsurile necesare de protecție atât pe drumul către centrele de transfuzie, cât și la centre, prin respectarea distanței sociale și prin utilizarea echipamentului de protecție.

Ministerul Sănătății: „Centrele de donare sunt pregătite cu un punct de triere unde se măsoară temperatura donatorilor, se investighează posibilele simptome ale infecției, istoricul de călătorie al acestora, cât și posibilul contact cu persoane infectate. Donatorii primesc măști, se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor, se dezinfectează regulat spațiile de donare și se asigură distanțarea optimă a donatorilor.”

 

Donatorii sunt rugați să meargă la centrele de transfuzie doar dacă îndeplinesc următoarele condiții:

  • nu sunt cadre medicale
  • sunt într-o stare bună de sănătate
  • în ultimele 14 zile nu au avut simptome asociate infecțiilor respiratorii (febră, tuse, stare de oboseală) sau simptome digestive
  • nu au călătorit în afara țării în ultimele 30 de zile
  • nu au intrat în contact cu alte persoane care au călătorit în afara țării

Dragoș Mutașcu, cofondator Donorium: „ În această perioadă, este foarte deficitară masa trombocitară, motiv pentru care centrele au nevoie în special de donatori care au mai donat sânge cel puțin o dată în ultimele 6 luni. Donarea de sânge prin programare este o soluție foarte simplă pentru a reduce cât mai mult contactul social și a salva două vieți. Momentan, în aplicația Donorium se pot face programări la donare în 7 orașe din țară. Cu sprijinul financiar al Kaufland România, vom implementa aplicația Donorium în încă 10 orașe din țară, susținând astfel și mai multe centre de transfuzie în procesul de organizare a donării de sânge. În această perioadă, centrele de transfuzie au implementat măsuri suplimentare de siguranță, iar dacă donatorii merg în mod organizat la centrele de transfuzie, prin programare, și respectă recomandările autorităților, riscul de contaminare pentru donatori va fi redus.”

Aplicația Donorium poate fi descărcată gratuit din AppStore sau Google Play și este activă în orașele: Arad, Bacău, București, Constanța, Ploiești, Sibiu și Timișoara. Recomandăm donatorilor să meargă la donare cu declarația pe propria răspundere, bifând donarea de sânge ca motiv al deplasării.