O potențială opțiune terapeutică împotriva infectiei cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) este considerată terapia cu plasmă convalescentă recoltată de la persoanele vindecate de COVID 19, aceasta fiind o metoda veche de combatere a bolilor infecțioase.
Plasma este o componentă a sângelui, iar în cazul persoanelor vindecate de COVID 19, aceasta conține anticorpi – molecule care pot recunoaște și lupta împotriva agentului patogen, și anume noul coronavirus (SARS-CoV-2).
Rezultatele cercetărilor efectuate până în acest moment privind eficacitatea terapiei cu plasmă convalescentă demonstrează că această metoda a avut rezultate promițătoare în foarte multe cazuri.
Riscul de contactare al infecției este foarte scăzut, deoarece donatorul de plasmă este o persoană vindecată, recuperată complet după infecție. Pe lângă asta, sângele donat este verificat printr-un proces riguros, conform unor protocoale bine stabilite.
Cine poate dona plasmă?
Potențialii donatori de sânge total/plasmă vor fi selectați dintre persoanele care pot dovedi istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, conform uneia dintre următoarele situații:
- Dacă ai fost testat pozitiv la SARS-CoV-2 și ai fost internat în spital, te poți prezenta la centrul de transfuzie sanguină, unde vei avea nevoie de:
- prezentarea biletului de externare în care este menționat diagnosticul COVID-19 și confirmarea vindecării prin test RT-PCR negativ, la minim 14 zile după externare;
- prezentarea biletului de externare în care este menționat diagnosticul COVID-19 prin test RT-PCR, în care este consemnată perioada de izolare ulterioară externarii, la minim 14 zile de la terminarea perioadei de izolare;
- Dacă ai fost testat pozitiv la SARS-CoV-2, va trebui să prezinți un document eliberat de DSP, care să confirme finalizarea perioadei de izolare fără să fi fost internat, la minim 14 zile de la încetarea acestei perioade.
- Dacă ai fost testat pozitiv la SARS-CoV-2, fără să fi fost internat sau înscris în evidenta DSP, poți dona la minim 28 de zile de la recoltarea testului RT-PCR pozitiv.
- Dacă nu ai avut simptome și nu ai avut niciun test pozitiv RT-PCR, va trebui să prezinți rezultatul pozitiv la o testare serologică de anticorpi antiSARS-CoV-2 IgG, efectuată voluntar, la minim 14 zile de la data efectuării acesteia.
Condiții generale de donare
Pentru a putea dona plasmă, donatorul trebuie totodată să îndeplinească și condițiile de eligibilitate pentru donarea de sânge. Pentru mai multe detalii în acest sens, puteți consulta Ghidul Donatorului (aici).
Care este procedura pentru donarea de plasmă?
Existe două modalități de recoltare a plasmei convalescente:
1.plasmafereză, ca opțiune prioritară
2.recoltarea de sânge total, dacă donatorul nu se califică pentru donarea prin afereză sau nu există echipamentele necesare disponibile
Ce trebuie să faci?
1.Suni la Centrul de Transfuzie pentru a te programa
2.Verifici documentația necesară pentru a vedea dacă ești eligibil pentru a dona plasmă
3.Mergi la centru, semnezi consimțământul informat și discuți împreuna cu medicul care e cea mai buna varianta de donare de plasmă pentru tine
4.Donezi plasmă
Dacă te-ai vindecat de COVID-19, suna la centrul de transfuzie sanguină și programeaza-te! Procedura durează doar 40 minute și se face într-un sistem automatizat și steril.
Fa-ti programare online cu Donorium și salvează viața cuiva printr-un gest atât de simplu.
www.donorium.ro/descarca
Sursa final: ORDIN nr. 1.474 din 26 august 2020
http://www.ctsbucuresti.ro/content/acasa/Metodologie%20plasma%20COVID%2019%20001.pdf